Mijn favorieten

Heeft u nog een aflossingsvrije hypotheek? 5 tips om ervan af te komen!


Een aflossingsvrije hypotheek is voor veel huiseigenaren een doorn in het oog. Niet zo vreemd, want deze hypotheekvorm is de afgelopen jaren sterk in populariteit gedaald. Het grootste nadeel is dat niet wordt afbetaald. Sterker nog, de schuld blijft gedurende de looptijd maximaal. Zelfs bij overlijden van één van de huiseigenaren wordt er niets afbetaald op de hypotheek. Toch hoeft de aflossingsvrije hypotheek geen probleem te zijn, maar het kan geen kwaad deze kritisch onder de loep te nemen. Lees deze 5 tips over wat u het beste met een aflossingsvrije hypotheek kunt doen.
 

1. Sluit de hypotheek over naar een andere hypotheekvorm

Kiest u er ook liever voor om het over een andere boeg te gooien? U bent zeker niet de enige die besluit de hypotheek over te sluiten. Een andere hypotheekvorm stelt u in staat de hypotheekschuld wel volledig af te lossen. Hoewel dit niet zonder extra kosten is kunt u zo wel profiteren van de huidige lage hypotheekrente. Oversluiten brengt een boeterente met zich mee, maar u kunt de hypotheekrente wel gelijk weer vastleggen voor een lange periode. Als u uw woning gaat verbouwen of renoveren kunt u hier mogelijk een aanvullend bedrag voor lenen.


2. Maak zelf een aflosplan

Ziet u een rigoureuze stap niet zitten? Ook zonder de huidige hypotheekvorm aan te passen kunt u natuurlijk zelf een plan maken om het aflossingsvrije deel in uw hypotheek af te lossen. Op deze manier spaart u de bijkomende kosten zoals een boeterente bij het oversluiten van de hypotheek uit. Ook wanneer het een keer niet uitkomt om extra af te lossen houdt u zelf de controle. Het geld alsnog anders gebruiken kan natuurlijk ook, in uw eigen tempo. Leg uw plannen en de beoogde manier van aflossen wel voor aan uw hypotheekadviseur. Aflossen moet namelijk wel met beleid gebeuren.
 

3. Calculeer de hypotheeklasten in na uw pensionering

Wanneer uw inkomen na pensionering voldoende is hoeft het dragen van hypotheeklasten geen probleem te zijn. Toch is er een aantal zaken waar u zich op moet voorbereiden. Hypotheekrentes kunnen in de toekomst stijgen, dus ook bij een rente van 7 procent of meer moeten de hypotheeklasten nog te dragen zijn. Wanneer het einde van de looptijd van de hypotheek nadert kan er wel een probleem ontstaan. Bij verlengen van de hypotheek hoort vaak een inkomenstoets. Wist u dat er vóór het bereiken van de 57-jarige leeftijd nog gerekend mag worden met het actuele inkomen? Ná het 57e jaar wordt gerekend met het pensioeninkomen. Daarnaast worden de wet- en regelgeving rondom aflossingsvrije hypotheken mogelijk nog verder versoberd. Huiseigenaren moeten dan de hypotheek wel maandelijks aflossen, omdat de geldverstrekker maar beperkt een aflossingsvrije hypotheek aanbiedt (bijvoorbeeld nog maar maximaal 50% aflossingsvrij).
 

4. Houd voldoende spaargeld achter de hand

In de periode 1980 tot 1983 waren de hypotheekrentes torenhoog, tot maar liefst 13 procent. Ook in de toekomst kan dit opnieuw gebeuren. Kies er daarom bij voorkeur voor om de hypotheekrente voor een lange periode vast te zetten. Zo hoeft u zich ook in de toekomst hier voorlopig geen zorgen over te maken. Ook spaargeld kan van groot belang zijn. Als de hypotheeklasten toch onverhoopt te hoog zouden worden kunt u met spaargeld een groot deel van de aflossingsvrije hypotheek aflossen.
 

5. Sluit een overlijdensrisicoverzekering af

U denkt er natuurlijk liever niet aan. Toch is het een feit, bij overlijden van één van de huiseigenaren blijft de schuld in de aflossingsvrije hypotheek maximaal. Een overlijdensrisicoverzekering kan hier de oplossing voor zijn. Fijn om te hebben, want op geldzorgen zit niemand te wachten. Hou er wel rekening mee dat ook een overlijdensrisicoverzekering een einddatum heeft. Bij het in leven zijn op de einddatum vervalt de verzekering zonder uit te keren. Hoewel het leven niet voorspelbaar is hoeft de aflossingsvrije hypotheek geen probleem te zijn, maar laat u wel goed voorlichten. Zo komt u ook wanneer uw situatie verandert niet voor vervelende verrassingen te staan en weet u waar u aan toe bent.

Heb je hulp nodig bij het aflossen van je hypotheek? Of heb je andere vragen over je hypotheek? Hypotheekadviseur Roy Klouth gaat graag het gesprek met je aan.