Mijn favorieten

Energielabel gekoppeld aan je hypotheek: dit betekent dat voor jou

Hoe duurzaam je huis is, speelt vanaf 2024 een grotere rol dan ooit. Kopers van slecht geïsoleerde woningen krijgen namelijk minder hypotheek van hun bank dan kopers van een energiezuinige woning. En dat kan veel invloed hebben.



Energielabel en je hypotheek

Met de stijgende energiekosten zijn steeds meer verkopers bereid om hun huis te verduurzamen. Dit scheelt niet alleen in de portemonnee, het kan je huis ook nog eens veel aantrekkelijker maken voor potentiële kopers. Dit heeft alles te maken met de nieuwe regeling in de huizenmarkt: het koppelen van een energielabel aan je hypotheek. Lees hier meer over het aanpassen van een energielabel.
 

Kopers krijgen vanaf 2024 bij de aankoop van een woning met een lager energiegebruik of wanneer energiebesparende maatregelen worden genomen, een hoger hypotheekbedrag. Dit komt omdat er lagere energielasten zijn, zoals vermeld door Woonminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

Slecht nieuws voor kopers van slecht geïsoleerde woningen, want deze groep krijgt minder hypotheek van hun bank. Dit heeft de minister besloten op advies van het budgetinstituut Nibud, dat zich jaarlijks buigt over de leennormen voor huizenkopers. Met de stijgende energiekosten kan een maximaal budget namelijk zorgen voor nog meer vaste lasten.
 

Volledig meetellen tweede inkomen

Naast het energielabel staan er nog meer veranderingen op de planning. Zo konden de meeste huishoudens in 2023 iets meer lenen voor de aanschaf van een woning. Voor tweeverdieners betekent dit dat het tweede inkomen vanaf 2024 volledig meetelt bij de bepaling van de maximale hypotheek. Volgens het NIBUD blijft het verschil met de huidige situatie ‘beperkt’ met gemiddeld € 3.200,- meer leenruimte.
 

Langer te koop

Dat een zuinige woning populairder is dan een woning die veel energie verbruikt, is nu al zichtbaar op de huizenmarkt. Door de snel gestegen energiekosten brengen huizen met een laag energielabel minder op. Voor een woning met label C zijn kopers gemiddeld bereid 11,6 procent meer te betalen dan voor een vergelijkbare woning met label G. Dat verschil was een jaar geleden nog 8 procent. Daarnaast leveren woningen met een lager energielabel niet alleen minder op, ook staan ze soms langer te koop.

 

Voorbereidingen

Als verkoper is het mogelijk om hierop in te spelen door je huis te verduurzamen en het energielabel aan te passen. Hierdoor wordt je huis aantrekkelijker voor kopers en zal het minder snel ondergesneeuwd worden op de huizenmarkt door huizen met hogere energielabels.
 

Wil je meer advies over het energielabel? De makelaars van Van Amerom helpen je hier graag bij! Wil je meer advies over hypotheken? Wij werken samen met Roy Klouth van Univé. Roy Klouth is een gecertificeerd financieel planner en kan je de complexe materie rondom hypotheken uitleggen in begrijpelijke taal.


Bron: https://www.ad.nl/wonen/duurzame-woning-door-energiecrisis-meer-in-trek-huizen-met-groen-label-verkopen-sneller-en-voor-meer-geld~a0089438/?cb=72ac41153a928b7f78be5a17aa70fd88&auth_rd=1
https://fd.nl/politiek/1456725/minder-hypotheek-bij-laag-energielabel-vanaf-2024#:~:text=Vanaf%202024%20wordt%20het%20energielabel,advies%20op%20van%20budgetinstituut%20Nibud.
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/11/03/hypotheeknormen-2023-iets-meer-leenruimte-voor-meeste-huishoudens