Mijn favorieten

Alles wat je moet weten over het aanpassen van een energielabel

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is. Hoe beter de isolatie van een huis, hoe hoger het label. In een tijd waar energie- en gasprijzen blijven stijgen, is dit voor kopers dus belangrijke informatie. Maar hoe en wanneer pas je dit aan? We zochten het voor je uit.



Een energielabel

Vanaf 2015 heeft elk huis in Nederland een voorlopig energielabel gekregen. Dat label is gebaseerd op het bouwjaar van het huis en het type woning. Wanneer een huis verkocht wordt, is de huidige eigenaar verplicht een definitief label aan te vragen. Dit dient overgedragen te worden bij de verkoop, zodat de kopers van het huis weten hoe energiezuinig het is. Sinds januari 2022 is het verplicht om het definitieve energielabel te vermelden wanneer je een huis te koop zet. Indien je dit niet doet, riskeer je een boete vanuit het ILT (Instituut Leefomgeving en Transport).

Een energielabel is tien jaar geldig, Na deze tijd moet het opnieuw worden vastgesteld. De overheid pleit ervoor dat woningeigenaren hun energielabel verbeteren. Daarom is het aanpassen van een nieuw label geen grote uitgave, en liggen de kosten rond de 200 euro. Sinds januari 2022 is het verplicht om het definitieve energielabel te vermelden wanneer je een huis te koop zet. Indien je dit niet doet, riskeer je een boete vanuit het ILT (Instituut Leefomgeving en Transport).

 

A tot en met G

Energielabels lopen van A+++ tot en met G, waarbij A+++ het meest energiezuinige label is en G het minst energiezuinig. Indien je huis een laag label heeft, zijn alle vormen van isolatie vaak de meest makkelijke en kostenefficiënte manier om het label te verhogen, raadt verkoopmakelaaroffertes.nl aan.

Om een energielabel A te krijgen, dient je huis goed geïsoleerd te zijn, met dubbel glas, energiezuinige verwarming en een duurzame installatie, zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Een warm huis is niet alleen fijn voor de bewoners, door de stijgende energiekosten is het ook nog gunstig voor je portemonnee. 



Minder aantrekkelijk

Uit een analyse van RTL Nieuws blijkt dat de verschillen tussen woningen met een hoog en laag label steeds groter worden. Zo leverde er in het derde kwartaal van 2022 een woning met een energielabel A ongeveer 7 procent meer op dan een woning met een label F. Een jaar eerder was dit verschil slechts 2 procent. “Je ziet dat het energielabel belangrijker wordt. Een F-label, daar kunnen mensen nu over vallen en een paar jaar geleden was dat niet zo”, vertelt Juul van Amerom, makelaar bij Van Amerom, aan NOS. “Er zijn ook mensen die niet willen reageren op een huis met een label onder de C.”

 

Wanneer moet je je het energielabel aanpassen?

Wil je jouw woning nog aantrekkelijker maken voor potentiële kopers, dan kan het dus helpen om het een hoger energielabel te krijgen. Hoe je dit doet, hebben we in de vorige alinea besproken. Het is daarnaast ook belangrijk dat je het energielabel opnieuw laat berekenen wanneer je zonnepanelen hebt geïnstalleerd of andere duurzaamheidsmaatregelen getroffen hebt. Het energielabel kan namelijk achterhaald zijn.

Een energielabel pas je niet zelf aan, dit doet een erkend energieadviseur. Via de website www.energielabelvoorwoningen.nl kun je een energielabel-deskundige kiezen uit je eigen regio. Deze energieadviseur beoordeelt de woning opnieuw en registreert het label voor je. Bij het energielabel hoort ook een document waarin staat hoe het huis is geïsoleerd, hoe het wordt verwarmd en hoe het in het algemeen is gesteld met energie en duurzaamheid. Ook lees je welke maatregelen je nog meer kunt treffen om een nóg hoger label te krijgen.

Heb je hier meer vragen over of wil je weten hoeveel jouw koopwoning waard is? Dan helpen de makelaars van Van Amerom Makelaardij je hier graag mee!