Mijn favorieten

Droomhuis gevonden? Met deze 6 tips doe je een succesvol bod!

Droomhuis gevonden? Met deze 6 tips doe je een succesvol bod!

Een huis bezichtigen? Niet zo’n moeilijke klus. Het juiste bod uitbrengen? Dat vraagt om een tactische aanpak en een klein beetje geluk. Met deze 7 tips weet je zeker dat je het juiste bod maakt en waar voor je geld krijgt.

 

Wat kan je zelf besteden?

Voordat je op een huis biedt, is het aan te raden om al je financiën goed op een rijtje te hebben. Klop daarom eens aan bij een hypotheekadviseur om te berekenen hoeveel budget je voor een woning hebt. Is het meer of minder dan verwacht? Hier kun je rekening mee houden als je een bod uitbrengt.
 

1. Bepaal de werkelijke woningwaarde

Een bod uitbrengen kan een magisch moment zijn. Je ziet je droomhuis en je wilt hem graag hebben. Laat je hierdoor alleen niet verleiden door hoog te bieden, want de werkelijke woningwaarde kan een stuk lager zitten. Zoek daarom eerst uit hoeveel de woning waard is.
 

2. Wees eerlijk

Op het moment dat jij je droomhuis binnenstapt, is de kans groot dat je door alle indrukken niet goed kan oordelen. Het is goed om je interesse te tonen.
 

3. Verzamel informatie over de verkopers

Het kan interessant zijn om iets te weten over de verkopers. Hebben ze bijvoorbeeld veel haast om het huis op te leveren door bijvoorbeeld een naderende sleuteloverdracht? Of staat het huis al langer te koop, maar zijn er weinig of geen geïnteresseerden? Deze informatie kan van cruciaal belang zijn wanneer je een bod uitbrengt.
 

4. Zo min mogelijk ontbindende voorwaarden

Wanneer je een bod uitbrengt, vertel je ook over de mogelijke ontbindende voorwaarden. Zo heb je een voorbehoud van financiering, maar ook voorbehoud van bouwkundige keuring. Hiermee zeg je eigenlijk dat je bod alleen blijft staan als de financiering rondkomt of dat eventuele kosten die uit de bouwkundige keuring komen niet boven een bepaald bedrag uitkomen.
 

5. Denk aan andere factoren

Maak je eigen kans groter door ook te denken aan de andere factoren die meespelen. Denk bijvoorbeeld over de datum van de sleuteloverdracht. Of het overnemen van roerende goederen. Door te laten zien dat je hier al mee bezig bent, maak je je jezelf als koper aantrekkelijker voor de verkopers.
 

6. Denk goed na over je openigsbod

En dan is het moment daar: je doet voor het eerst een bod. Een openingsbod betekent in principe dat je aan de verkopers een bod doet, waarom zij een tegenbod kunnen doen. Tegenwoordig is er steeds vaker sprake van bieden via een inschrijvingsprocedure. Als je wel een openingsvoorstel doet, dan dien je hier goed over na te denken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je bod lager is dan wat je maximaal aan een huis kunt besteden. Hiermee blijft er ruimte over voor onderhandelingen. Als er juist geen onderhandelruimte is, dan moet je dit bij je openingsbod ook aangeven en zeggen dat het ook meteen je eindbod is. Het is altijd aan te raden om eerlijk te zijn over eventuele financiële grenzen of ruimtes voor onderhandelen.

Vragen? Heb je nog vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem gerust contact met ons op via 038-4214604 of mail naar info@vanamerom.com.

 

Bron: Hypotheek.nl https://www.hypotheek.nl/kennisbank/huis-kopen/tactiek-bieden-huis/#
Beeld: Pexels https://www.pexels.com/nl-nl/foto/handen-huis-vasthouden-investering-8293778/