Mijn favorieten

Een hypotheekaanvraag: zo kom je niet voor verrassingen te staan

Je hebt het voorlopige koopcontract getekend en nu dien je alleen nog je hypotheek aan te vragen. We zetten alles wat je moet weten op een rijtje.

Yes, je hebt je droomwoning gevonden en het voorlopige koopcontract is getekend. De volgende stap is om de hypotheek definitief aan te vragen. Maar wat komt daar allemaal bij kijken? We zetten de belangrijkste dingen op een rij. Zet de verhuisdozen maar vast klaar!

 

Het aanvragen van een hypotheek

Wanneer je eenmaal georiënteerd hebt op een nieuwe woning, ga je kijken hoeveel je kunt lenen. Verschillende online rekentools kunnen je daarbij helpen, maar een hypotheekadviseur kan je daarnaast ook adviseren. Wanneer je het voorlopige koopcontract hebt ondertekend, kan de hypotheekadviseur de definitieve hypotheekaanvraag indienen.

Handig om te weten is dat een hypotheekadviseur tijdens het traject jouw aanspreekpunt is. Deze persoon zal het meeste regelen en ook de officiële aanvraag indienen. Uiteindelijk bepaalt de hypotheekverstrekker of je een hypotheek krijgt en regelt een notaris de overdracht van de woning.
 

Goede voorbereiding

Met de woningmarkt anno 2022 is het verstandig om snel te handelen, en daarom kan een goede voorbereiding gunstig voor je werken. Gemiddeld duurt het proces van een hypotheek aanvragen zo’n zes tot acht werken, vanaf het moment dat een adviseur een aanvraag doet tot het uiteindelijk tekenen van de hypotheekakte. Dit kan dus sneller gaan wanneer je al in contact bent met een hypotheekadviseur.
 

Documenten die je nodig hebt

Voor het aanvragen van een hypotheek hangt het van de soort aanvraag af welke documenten er nodig zijn. Je kunt je hierop voorbereiden door alvast de meest voorkomende documenten te verzamelen. Dit zijn onder meer je identiteitsbewijs, een recente loonstrook, een werkgeversverklaring van maximaal drie maanden oud, een overzicht en polissen van je huidige verzekeringen, een gevalideerd taxatierapport, een kopie van de koopactie en contactgegevens van de notaris, stelt Nationale-Nederlanden.
 

Hypotheek afgewezen?

Er bestaat een kans dat je hypotheekaanvraag wordt afgewezen. Hier zijn verschillende redenen voor, waar je misschien nog helemaal niet bij hebt stilgestaan. Zo kan een bank de hypotheekaanvraag afwijzen als je meerdere woningen op je naam hebt staan, je gaat scheiden maar nog geen echtscheidingsconvenant hebt, korter dan drie jaar zelfstandig bent, je een BKR-registratie hebt en deze korter dan drie jaar is opgeheven, je een woning met verlies hebt verkocht en nu met restschuld een andere woning wilt kopen of je een hypotheek wilt, maar de woning zonder keuken wordt opgeleverd en deze zit ook niet in een verbouwingsdepot.

Heb je meer vragen over je hypotheek? De hypotheekadviseur van Van Amerom helpt je daar graag bij verder!
 

Bron:
https://www.nn.nl/Wonen/Hypotheekaanvraag.htm
https://www.hypotheek24.nl/informatie/afwijzing-hypotheekaanvraag