Mijn favorieten

Een energielabel: de 8 meest gestelde vragen

Energielabels-meest-gestelde-vragen                             
Bij het kopen of verkopen van een huis heeft u het vast wel voorbij zien komen: een energielabel. Dit label, dat wordt uitgedrukt met de letters A tot en met G, geeft aan hoe comfortabel en energiezuinig een huis is. Vanaf 1 januari 2021 wordt het verplicht om al het vastgoed dat in de verkoop gaat, te voorzien van een definitief energielabel. Ook worden de gestelde eisen aan het label verder aangescherpt. Wij zetten de meest gestelde vragen over een energielabel op een rijtje.

Energielabel: van A(lgemene informatie) tot G(ratis tip)

1. Wat is een energielabel?

Een energielabel is een manier om aan te tonen hoe energiezuinig een huis is. De labelklassen voor woningen lopen van A t/m G en geven weer welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. De woningen met een A-label zijn het energiezuinigst, woningen met een G-label zijn het minst energiezuinig. Met het label is het mogelijk om te zien wat de kenmerken van de woning zijn, zoals het woningtype, isolatie, beglazing en verwarming.

2. Wat is het verschil tussen een voorlopig en een definitief label?

Een voorlopig energielabel is een inschatting op basis van de meest voorkomende kenmerken van de woning; zoals het bouwjaar, woningtype en oppervlakte. Deze gegevens worden veelal uit het Kadaster gehaald.

Een definitief energielabel dien je zelf aan te vragen bij de overheid. De woningkenmerken waar het label op gebaseerd wordt, is de beglazing in woon- en slaapruimte(s), isolatie van muren, vloer en dak, tapwatervoorzieningen, verwarmingstoestel, ventilatiesysteem en aanwezigheid van zonnepanelen en/of zonneboiler.

3. Wat voor eisen hebben een energielabel?

Een woning wordt beoordeeld op verschillende eisen. Hoe zuiniger een woning is, hoe hoger je scoort op het label.  De soorten energielabels variëren van klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig).

4. Hoe kom je aan een energielabel?

Vanaf 1 januari 2021 is het verplicht om een energielabel te geven aan de nieuwe kopers van je huis. Dit kun je heel eenvoudig doen via www.energielabelvoorwoningen.nl waar je dit middels zes stappen aanvraagt.

5. Wat voor soort energielabel heb ik nodig?

Bij het verkopen van uw woning is het van belang dat u in het bezit bent van een definitief energielabel. Dit wordt vanaf 1 januari 2021 verplicht. Wanneer u veel maatregelen in uw woning heeft doorgevoerd die bijdragen aan de energiezuinigheid, kan het gunstiger zijn om een nieuw energielabel aan te vragen. Deze maatregelen zijn bijvoorbeeld het installeren van een nieuwe verwarmingsketel, het plaatsen van dubbelglas of de isolatie van een vloer. Hoe energiezuinige een huis is, hoe minder stookkosten er zijn en hoe hoger de verkoopprijs uiteindelijk is.

Het maakt voor de overheid niet uit welk definitief energielabel een woning toegewezen krijgt, als de woning er maar over een beschikt.

6. Hoe lang zijn de oude energie labels geldig?

Een energielabel is vanaf de opnamedatum 10 jaar geldig. Dit geldt voor de labels die voor en na 2015 zijn opgesteld.

7. Wat zijn de voordelen van een energielabel?

Een koper en verkoper hebben veel baat bij een energiezuinige woning. Naast dat het sinds 2015 verplicht is om een definitief energielabel aan te vragen, is het aanzienlijk voordeliger en eenvoudiger. Koopwoningen met een groen energielabel worden daarom sneller verkocht en voor een gemiddeld hogere prijs, dan woningen met een rood label. Als koper wil je daarbij ook geen huis kopen die energievretend is en nog veel verbouwing nodig heeft.

8. Wat zijn de gevolgen als ik geen energielabel heb?

Wanneer een woning niet over een energielabel beschikt, kan dit zorgen voor een boete. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert en handhaaft namelijk streng. De kosten van de boete kunnen oplopen van 170 euro tot 340 euro als u bij de verkoop of verhuur van uw woning geen energielabel kunt overhandigen
 

Heeft u vragen over het energielabel of bent u benieuwd wat de waardebepaling van uw woning is? Neem dan contact met ons op via (038) 421 46 04 of vind hier meer informatie.