Mijn favorieten

Overbieden boven de vraagprijs? Houd hier dan rekening mee!

Een woning kopen is tegenwoordig niet meer zo vanzelfs­prekend als vroeger. Overbieden lijkt namelijk steeds meer de norm te worden. Hierbij ga je bovenop de vraagprijs een bod uitbrengen, om mogelijke andere geïnteresseerden voor te blijven. Deze strategie gaat alleen niet altijd vlekkeloos, en is het belangrijk dat je weet waar je recht op hebt. We leggen uit hoe dit zit.
 

Overbieden

Het overbieden op een koopwoning lijkt door steeds meer mensen gedaan te worden. En met de krapte op de woningmarkt kan het ook zeker in je voordeel werken om dit risico te nemen. Toch kan het nog verschillen hoeveel je boven de vraagprijs gaat bieden. Dit verschilt per provincie en gemeente. 

Hierdoor is het lastig te zeggen hoeveel je bovenop de vraagprijs moet bieden. Een aankoopmakelaar kan je hierin adviseren, maar zul je achteraf pas merken of je de juiste keuze hebt gemaakt. Volg dus vooral je instinct en ga na wat jij eventueel kan missen. Een hypotheek-adviseur kan je inzicht verschaffen in hoeveel geld je zelf beschikbaar hebt.


Hoeveel mag je lenen?

Wanneer je gaat overbieden, is het belangrijk om de regels en wetten te kennen. Zo mag je sinds 2018 nog maar 100 procent van de waarde van een woning lenen. De bijkomende kosten zijn dus voor je eigen portemonnee, denk aan de overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten en advies- en afsluitkosten. Dit moet je dan betalen van je spaargeld, maar kan ook de overwaarde op je huidige woning zijn. Het bedrag wat je overbiedt kun je dus niet opnemen in je hypotheek.
 

En als starter?

Als starter kan het daardoor lastig worden om sterk te blijven tussen andere kopers die ook hoog willen bieden. Daarom adviseren wij om een financiële buffer te hebben voordat je ergens een bod op uitbrengt. Hierdoor kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Doordat overbieden door veel kopers wordt gedaan, kan het geen kwaad om te kijken hoeveel jij eventueel kan missen. Toch benadrukken wij nogmaals dat je voldoende geld moet hebben om de bijkomende kosten te kunnen betalen. Een verkeerde keuze en je droomhuis gaat aan je neus voorbij.



Bron: https://www.advieskeuze.nl/blogs/lezen/hoeveel-overbieden-om-een-huis-te-kunnen-kopen
https://dehypotheeksite.nl/hypotheekinformatie/maximale-hypotheek/de-waarde-van-je-woning-bepaalt-je-maximale-hypotheek.php